Hirdetés
Home / Legfrissebb / A kormány 2,4 milliárdot ad a csongrádi Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ létrehozására

A kormány 2,4 milliárdot ad a csongrádi Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ létrehozására

Hirdetés

A kormány 2,4 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ létrehozását Csongrádon – jelentette be Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Csongrádon, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumban.

A támogatás nemcsak épületfelújítást jelent, hanem azoknak az eszközöknek a beszerzését is, amelyektől valóban modern képzési központtá válik az intézmény, támogatva az oktatás mellett a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium révén már megvalósuló fegyverinnovációt és kutatásfejlesztést – idézte az MTI Palkovics Lászlót.

A Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ stratégiai része a Csongrád, Kiskunfélegyháza és Kecskemét tengelyen elhelyezkedő kézifegyver- és aknavetőgyártó klaszternek. Az intézmény fegyvertechnikai szakképzési tudásközpont, amely az ifjúság szakmai oktatását, nevelését, tehetséggondozását, az innovációt és a kutatásfejlesztést szolgálja majd – fejtette ki a nagyratörő terveket Bozó Gábor, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója.

A projekt céljaként a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, technológiaorientált védelmi ipari beruházások során felépített gyárak, üzemek megnövekedett szakemberigényének biztosítását nevezte meg.

Az igazgató szerint a Diana fegyvertechnikai szakképzése több mint három évtizede egyedülálló. Az intézmény biztosítja Magyarország valamennyi fegyveres testületének, civil szervezetének, fegyvergyártójának és a kiskunfélegyházi fegyvergyárnak, valamint a betelepülő, technológiaorientált védelmi ipari specializációval rendelkező beruházások szakember-utánpótlását.

A kormány 2020 szeptemberében fogadta el Magyarország védelmi ipari stratégiáját. Palkovics szerint ez részben ,,a magyar védelmi ipar visszaépítésére” irányult, amely a harcjárművek, a repülőgépipari, a lőszer és robbanóanyag, a fegyvergyártási, a radar- és szenzorgyártásra vonatkozó, valamint a kommunikációs klasztereket érinti.

A fegyvergyártási klaszter környezetét teremtik meg azzal, hogy támogatják

„az egyedülálló iskola, a csongrádi Diana technikum azon ambícióját, hogy Magyarország első számú, fegyverekkel foglalkozó oktatási intézményévé alakuljon”.

A kormány nemrég bejelentette a Védelmi Innovációs Kutatóintézet létrehozását egy budapesti, egy zalaegerszegi és egy szegedi telephellyel. Az állami kutatóintézet részben szigorúan a hadiiparhoz tartozó kutatásokat végez, valamint olyan tevékenységeket, kutatási feladatokat koordinál majd, amelyeket a magyar állam és egyéb partnerek finanszíroznak.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint az ukrán-orosz háború kitörésének hatására sok állam átgondolta a védelmi iparát, és a legkomolyabb változás a német politikában volt érzékelhető. A német állam ugyanis úgy döntött, hogy jelentős összeget, mintegy 100 milliárd eurót költ ebben az évben védelmi, hadiipari eszközök beszerzésére.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Farkas Sándor nyert Szentesen

Farkas Sándor a Fidesz-KDNP jelöltje megnyerte a választást Csongrád-Csanád megye 03-as számú választási körzetében. 86,44 százalékos feldolgozottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés