Hirdetés
Home / Legfrissebb / Márki-Zay Péter: Magyar katona maradjon Magyarországon

Márki-Zay Péter: Magyar katona maradjon Magyarországon

Hirdetés

– Magyarország biztonságát ma az szolgálja, ha a magyar katona a magyar határt védi, magyar katona maradjon Magyarországon – szögezte le kedd délutáni beszédében Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ezzel nyilvánvalóan ismét ellent akart mondani a kormányzati kommunikációnak, hiszen már Orbán Viktor is azt mondta korábban, hogy „a baloldal a háború oldalán áll”, mert fegyveres segítséget akarnak küldeni Ukrajnának. A nagyjából tízperces videó végén a politikus a március 15-i ellenzéki rendezvényre hívott mindenkit.

Európa területén háború dúl, az új helyzet pedig választás elé állít mindannyiunkat – ezzel kezdte rendkívüliként beharangozott, a Facebookon közvetített beszédét Márki-Zay Péter. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy Putyin elnök „rárontott egy szabad és büszke nemzetre”, ez pedig befolyással lesz arra, hogyan élünk tovább Európában és Magyarországon. – Most újra át kell rendezzük az életünket, nem dönthet senki helyettünk – mondta, hozzátéve, hogy ez a döntés nem lehet másé, csakis a népé.

Irányt kell szerinte váltani, mert az orbáni politikai megbukott Magyarországon. Az a politika – folytatta a politikus –, amely 12 éve már az agresszor, Putyin modelljét követi. Itt kitért az illiberális államra, a korrupcióra, a kiváltságosok gazdagodására, a civilek és kisebbségek elleni támadásokra, a szabad sajtó felszámolására és a közpénzből fizetett politikai propagandára, amelyekkel szerinte a magyar kormány a „putyini modellt” honosította meg lépésről lépésre. – Orbán Viktor, a magyar Putyin az elmúlt években tíznél többször próbálta megakadályozni, hogy Európa felléphessen az orosz elnök agresszív politikája ellen. Cserébe olyan üzleteket kapott Putyintól, amelyeken az oligarchák gazdagodtak, de a magyar emberek állták a számlát. De Magyarország nem lehet megint, nem lehet tovább orosz, sem kínai gyarmat – szögezte le.

Márki-Zay Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a háborúk mindig szavakkal kezdődnek, Putyin háborúja is így kezdődött. A Nyugat szidalmazásával, az Európai Unió és a NATO egységét bomlasztó szavak kimondásával, „ez folyik évek óta az orosz propagandából, és ez folyik a magyarból is”. – Ha a lelkünket mérgező háborúskodásnak is véget akarunk vetni, ha békét akarunk, először is ennek a politikának kell véget vetnünk – közölte, hozzátéve, hogy az egyik oldalon „az atomerőművekre lövő és menekülő civilekre lövető agresszor pusztítása áll”, a másikon pedig „csak a szabadság, a béke, a szeretet”.

A miniszterelnök-jelölt egyúttal reagált a kormányzati narratívára is, amely szerint „a baloldal a háború oldalán áll”. – Magyarország biztonságát ma az szolgálja, ha magyar katona a magyar határt védi. A magyar katona maradjon Magyarországon, ez biztosítja, hogy távol tartsuk az országhatártól ezt a háborút – szögezte le. Ezt ugyanakkor önmagában nem tartja elégnek, szerinte ki kell mondani, hogy Magyarország biztonságát az EU és a NATO garantálja.

– Ereszen lecsúszó ország vagy szabadon emelkedő nemzet? Kelet vagy Nyugat? Az új Szovjetunió vagy az Európai Unió? Orbán és Putyin vagy a biztonságot garantáló Egységben Magyarországért szövetség? A történelem sötét oldala vagy végre-valahára a történelem jó oldala? – sorolta a választási lehetőségeket, majd arra buzdította a változást akarókat, hogy vegyenek részt az ellenzék március 15-i rendezvényén a Műegyetem rakparton.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Farkas Sándor nyert Szentesen

Farkas Sándor a Fidesz-KDNP jelöltje megnyerte a választást Csongrád-Csanád megye 03-as számú választási körzetében. 86,44 százalékos feldolgozottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés