Hirdetés
Home / Országos / Piros vagy sárga országban nyaralt, majd karanténba került? Ne is álmodjon táppénzről!

Piros vagy sárga országban nyaralt, majd karanténba került? Ne is álmodjon táppénzről!

Hirdetés

Egyetlen, de fontos bekezdéssel egészül ki az egészségbiztosítási törvény végrehajtási rendelete, a rendelkezés a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg, és mától hatályos. A rendelet betoldott szövege így szól:

Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.

Ez azt jelenti, hogy aki adott esetben még zöld besorolású országba utazott nyaralni, de hazautazáskor az az ország már sárga vagy piros besorolású lett, az két dolog közül választhat:

  • vagy vállalja a házi karantént, ami alapesetben két hét,
  • vagy elvégezteti magán saját pénzéből a – sárga országból történő hazaérkezés esetén egy, piros ország esetén két – koronavírustesztet.

Bár a teszthez a kormányzat 30 ezer forintos árat ajánlott, de lapunk is beszámolt róla, hogy több olyan egészségügyi intézmény is van, ahol a szabadáras teszt ára megközelíti a százezer forintot.

A házi karanténról a rendelet eddig úgy rendelkezett, hogy

akinek keresőképtelensége hatósági elkülönítés miatt áll fenn, annak a zárlatot elrendelő határozattal kell a keresőképtelenségét bizonyítania.

Ez alól vonja ki az Orbán-kormány azokat, akik piros vagy sárga besorolású országból hazaérkezve nem tudnak további tízezreket rászánni tesztekre, azaz a július közepe óta érvényes szabály betartásával kénytelenek karantént vállalni.

Ugyanerre a következtetésre jutott a HVG által megkérdezett munkajogász is.

Csakhogy a lap arra is felhívja a figyelmet,

a rendelet ebben a formában ellentétes az egészségbiztosítási törvénnyel.

(Az alacsonyabb szintű jogszabály viszont nem ütközhet magasabb szintű jogszabállyal.) A törvény szerint

keresőképtelen, akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.

Ahhoz, hogy a jogszabályok kollízióját feloldják, az egészségbiztosítási törvényt kellene módosítani, azonban ahhoz össze kellene hívni a Parlamentet.

(alfahir.hu)

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Meghosszabbították az előválasztás első fordulóját

Miután az előválasztás indulását követően külső támadás érte az előválasztás háttérrendszerét, az Országos Előválasztási Bizottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés