Hirdetés
Home / Legfrissebb / Cserebökényben is jelölőgyűrűt kaptak a parlagi sas fiókák

Cserebökényben is jelölőgyűrűt kaptak a parlagi sas fiókák

Hirdetés

Az országos parlagi sas gyűrűzés keretében a Körös-Maros Nemzeti Parkban is végig járták a szakemberek az ismert fészkeket. A nemzeti park Cserebökény részterületén június 25-én kilenc parlagi sas fióka kapott jelölőgyűrűt.

A madarak egyedi jelölését dr. Horváth Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület osztályvezetője Igazgatóságunk munkatársaival együttműködve végezte.

A fiókák bal lábára egy ún. ornitológiai fémgyűrű, jobb lábára pedig egy háromjegyű kódot tartalmazó színes jelölőgyűrű került. A jól fejlett, 5-9 hetes fiókák öt fészekben nőttek fel, egy hármas, két kettes és két egyes fészekalj volt. A gyűrűzés során rögzítettük a fiókák testtömeg- és méretadatait, illetve DNS-mintavétel is történt.

A fészkek közvetlen környezetében táplálékmaradványokat, köpeteket és a genetikai vizsgálathoz szükséges tollakat gyűjtöttek. Egy fészekben két példány kirepülés előtti fejlettségű fióka volt, itt nem történt gyűrűzés, mivel a nagy fiókák a mászó ember közeledésekor elhagyták volna a fészket. Azokat a fészkeket, amelyekhez nem tudtunk feljutni, mert magas csúcsszárakon vannak, drónokkal ellenőriztük.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Árokba hajtott egy lószállító Csongrád és Gátér között

Hétfőn délelőtt árokba hajtott egy lószállítót húzó személyautó a 451-es főút 15-ös kilométere közelében, Csongrád …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés