Hirdetés
Home / Legfrissebb / Orbán szerint az önkormányzatoknak semmi okuk panaszra, valójában csak lobbitevékenységet végeznek

Orbán szerint az önkormányzatoknak semmi okuk panaszra, valójában csak lobbitevékenységet végeznek

Hirdetés

Orbán Viktor szokásos péntek reggel interjújában beszélt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos magyar sikerekről, a várható második hullámról, a munkahelyek védelméről és az önkormányzatok támogatásáról. (Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Sándor országgyűlési képviselő/Fischer Zoltán – Miniszterelnöki Kabinetiroda.)

A miniszterelnök elutasította azokat a vádakat, miszerint a kormány igazságtalan mértékben vonna el forrásokat az önkormányzatoktól, mivel szerinte azok nem leválasztható részei a magyar államnak, így nekik is ki kell venniük a részüket a védekezésből. Orbán szerint ez alól senki sem bújhat ki, mert akkor majd „mindenki ki akar bújni”. „Pénz csak akkor van, ha összefogás is van” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán azért is alaptalannak nevezte az önkormányzatok aggodalmát, mivel állítása szerint a 2021-es évben nőni fog a költségvetésük, adóbevételekből is több lesz. A fejlesztési pénzeket is felhozta a miniszterelnök (például a Modern Városok Program keretében kiutalt támogatásokat), amik szerinte valójában szintén az önkormányzatok tevékenységét segítik.

Orbán szerint „semmi oka” annak a hangvételnek, amit most önkormányzati szereplők részéről tapasztalni lehet, ő inkább az új költségvetés körüli lobbitevékenység részének látja a felháborodást.

A miniszterelnök tehát a közös tehervállalást hangsúlyozta, azonban fontos kiemelni, hogy a 2024-ig szóló költségvetési kitekintés alapján, ami az előző hét végén került nyilvánosságra, kiderül, hogy a kormány a válság következtében a kieső bevételeit a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kihirdetett kiskereskedelmi különadó legalább 2024-ig történő meghagyásával és az önkormányzati forráselvonások fenntartásával tervezi kompenzálni: a korábban 43 milliárd forintosra tervezett helyi önkormányzati befizetéseket 160 milliárdosra duzzasztva hagyják meg „szolidaritási adó” jogcímén legalább 2024-ig, mint ahogy a gépjárműadó önkormányzatoktól elvont milliárdjai sem kerülnek vissza önkormányzati fennhatóságba.

(merce.hu)

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Több mint tízezer szavazattal nyert Márki-Zay Csongrád-Csanád megyében

Zajlik az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek szavazatainak összeszámlálása. Nagyot nyert Márki-Zay Péter Csongrád-Csanád megyében. Csongrád-Csanád megyében: Dobrev …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés