Hirdetés
Home / Országos / Életbe lépett a MÁV új menetrendje

Életbe lépett a MÁV új menetrendje

Hirdetés

Új menetrendet vezetett be szombattól a MÁV. Országszerte 34 mellékvonalon állították le a vonatok többségét, például két járat kivételével már csak busszal lehet közlekedni Kiskunfélegyháza és Szentes között, ahol eddig hét vonatpár járt.

Az átszervezés az ígéret szerint ideiglenes, és a járvány alatt bekövetkező utascsökkenés miatt van rá szükség.

A szakmai szervezetek többsége inkább azt sejti, hogy a járvány kitűnő ürügy a szaktárcának, hogy megszabaduljanak végre a MÁV kényelmetlen és gazdaságtalan vidéki mellékvonalaitól. Ezeken a vonalakon (bár korántsem mindegyiken) a pálya és az állomások valóban alapos felújításra szorulnak, valamint a járműpark is elöregedett. Így aztán az utasforgalom is sok helyen mérsékelt, bár ez összefügg a korábbi hasonló járatritkításokkal is. A Magyar Közlekedési Klub szerint azonban nem a megszüntetés lenne a jó megoldás, mert a pályák felújításával, új megállóhelyek létesítésével, korszerűbb járművek beszerzésével már néhány év alatt jelentős eredményeket lehet elérni itt is – a fővonali luxusprojektek pénzének tizedéből vagy századából.

A szervezet szerint a szombattól hatályba lépő járatritkítás eredménye így foglalható össze: elszálló menetidők, elmaradó csatlakozások, eltérő helyeken megálló járatok és számtalan plusz átszállás. A felváltva vonattal/busszal történő közlekedés több vonalon egyértelműen többletköltséget jelent, hiszen az eleve ott lévő vasúti járművek és pálya mellett még buszokat is bérelnie kell a vasútnak.

Közlekedő Tömeg: nem megfelelő alternatíva ez a pótlás

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint az utolsó pillanatban készült el ez a menetrend, a járatritkításról sem a mellékvonalak mellett élőket, sem az érintett önkormányzatokat nem kérdezték meg.

A MÁV-tól azt írták, hogy figyelik majd a buszos és vasúti járatok utasforgalmat, később ehhez igazítják majd a menterendeket.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

A Jobbik a választókra bízza, melyik miniszterelnök-jelöltet támogatják

Összeült a Jobbik elnöksége, hogy megvitassák, kit támogatnak az előválasztás második fordulójában – írta saját …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés