Hirdetés
Home / Legfrissebb / Több mint 1 milliárd forinttól esik el Csongrád megye a letelepedési kötvény miatt

Több mint 1 milliárd forinttól esik el Csongrád megye a letelepedési kötvény miatt

Hirdetés

Nemcsak hogy érdemi hasznot nem hozott a letelepedési kötvény, de súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek jutottak be az országba komolyabb ellenőrzés nélkül. Az már csak hab a tortán, hogy harminc milliárd forintot buktak a magyar adófizetők.

Legalábbis, ezt állapította meg a Transparency International Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest.

Az államadósság finanszírozásának szempontjából rohadtul nem töltött be elemi szerepet a letelepedési kötvényprogram, ellenben a tisztességes hazai adófizetőknek 30 milliárd forintnyi veszteséget okozott. Az említett két szervezet kutatását a hvg.hu részletesen bemutatta.

Mint kiderült, a letelepedési államkötvényt vásárlók 1 666 millió eurót fizettek, cserébe az országnak 1 844 millió eurót kell majd visszafizetnie.

A különbség, 178 millió euró 66,5 millió euróval több, mint amennyibe a letelepedésre nem jogosító, szokványos államkötvények értékesítése került volna.

Ha pedig azt állunk neki kiszámolni, hogy mégis mennyit lehetett volna spórolni, ha a pofátlan Orbán-kormány az Európai Beruházási Banktól kér több hitelt, akkor a roppant egyszerű és igencsak gyors számítás után is kijön a 30 milliárd forintos bukás. 

Az ezalenyeg.hu kiszámolta:

Lakosságarányosan ez az összeg Csongrád megyében 1.225.000.000.- forint. Tehát több, mint 1 milliárd forinttal költhettek volna többet például a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában tanuló diákok oktatásának modernizációjára, esetleg a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Közponegészségügyi dolgozóinak a megfelelő felszereltségére vagy éppen a járvány további kezelésére. 

Míg az adófizetők óriásit buktak, addig a nagyrészt offshore hátterű cégekeknek laza 60 milliárd forint csurrant-cseppent a zsebükbe. Mindez a magyar költségvetés kárára.

A program keretein belül összesen 19 855 külföldi, közöttük súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek is, érdemi ellenőrzés nélkül jutottak hazánk letelepedési engedélyéhez.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója azzal kezdte az elemzés bemutatását, hogy a letelepedési államkötvény az államvezérelt közpénzszivattyú egyik nagyon fontos eleme. Hozzátette,

A rendszerszintű korrupció így szolgál hatalmi érdekeket, a foglyul ejtett állam pedig néhányak mesés gazdagodását szolgálja.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Árokba hajtott egy autó Szentesnél

Árokba hajtott egy autó vasárnap délután Szentesnél, a 45-ös úton. (Fotó: illusztráció) A szentesi hivatásos …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés