Hirdetés
Home / Egyéb kategória / Cserebökényben mentettek vörös vércsét

Cserebökényben mentettek vörös vércsét

Hirdetés

Az utóbbi napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több alkalommal is megmentettek olyan madarakat, melyek saját fészkük fogságába estek.

A nemzeti park azt írja honlapján: legutóbb Cserebökényben egy vörös vércsét találtunk a fészekben lévő, kócszerű bálakötöző zsinegbe akadva. A vörös vércsék nem építenek saját fészket, hanem általában dolmányos varjak vagy szarkák otthonát foglalják el. Ezekbe a fészkekbe az építés során esetenként műanyag madzagok, zsinegek is belekerülhetnek fészekanyagként, melyek aztán később vékony szálakra esnek szét, megannyi apró hurkot alkotva.

A fészekben kotló madarakra, vagy a kikelt fiókákra komoly veszélyt jelent, ha megakadnak egy ilyen hurokban. A fészekanyagba szőtt zsineg fogságából sajnos általában nincs menekvés. Igazgatóságunk munkatársai a területbejárások, fészekellenőrzések során sok esetben rábukkannak a bajba került madarakra és kiszabadítják őket.

A képen látható vörös vércséhez is időben érkezett a segítség. Kiszabadítottuk, így ez a példány szerencsésen megmenekült. A műanyag madzag természetesen eltávolításra került.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu, fotó: Őze Péter)

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

100 ezer kilogramm tejet adott, aranytörzskönyvet kapott Fáklya, a holstein-fríz tehén

Fáklya névre hallgat az a tejhasznú holstein-fríz szarvasmarha, aki teljesítményével aranytörzskönyvet érdemelt ki. A Csongrád-Csanád …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés