Hirdetés
Home / Országos / Több ezer vizsgálati minta adatát törölték ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből

Több ezer vizsgálati minta adatát törölték ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből

Hirdetés

Szokatlan módosítást hajtott végre a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy korábbi jelentésén: több ezer beküldött mintát írtak át mindössze néhány tucatra. A feltételezések arra mutatnak, hogy a koronavírus korábban jelen lehetett Magyarországon, mint arról tudomásunk volt.

Egy Zóna nevű blog írt először cikket arról, hogy már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon. Ezt arra alapozták, hogy a hozzáférhető adatok szerint március 3-tól ezres nagyságrendben jelentkeztek betegek influenza-szerű tünetekkel a magyarországi kórházakban, az orvosok pedig nem értették ennek okát, ezért mintákat küldtek be vizsgálatra, de azok csak elenyésző százaléka mutatott ki influenzát.

Az ügyet a Válasz Online vitte tovább: megnézték a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található heti influenzajelentéseket, a 11. és 12. héten pedig valóban óriási ugrást jelentettek, az orvosok a szokásos néhány tucat helyett már ezrével küldték be a mintákat vizsgálatra.

Aztán az adatok hirtelen megváltoztak.

A lap cikkében azt írja, egy frissítéssel összesen több ezer mintát tüntettek el a jelentésből. Viszont az internet nem felejt, így az egyik archiváló oldallal vissza is szedték az eredeti jelentést:

Régi:

„A 12. naptári héten 2 855 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), közel kétszerese az előző hetinek (1 248). Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 18 influenza A és 12 influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak.”

Új:

„A 12. naptári héten 70 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, az előző heti 165-tel szemben. Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 18 influenza A és 12 influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak.”

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyelőre nem válaszolt a lap kérdéseire.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Meghosszabbították az előválasztás első fordulóját

Miután az előválasztás indulását követően külső támadás érte az előválasztás háttérrendszerét, az Országos Előválasztási Bizottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés