Hirdetés
Home / Kékfény / Minden eddiginél többen szegték meg a kijárási korlátozást szombaton

Minden eddiginél többen szegték meg a kijárási korlátozást szombaton

Hirdetés

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kezdte a vasárnapi tájékoztatót azzal, hogy a jó idő beálltával sokan megszegték a kijárási korlátozást.

Minden eddiginél több, 1905 intézkedést hajtottak végre a rendőrök. – Bár a vírus lassabban terjed, mind gondoltunk, akkor sem lehetünk felelőtlenek – mondta.

Müller Cecília ismertette, hogy már 2500 fertőzöttet tartanak nyilván, az elmúlt 24 órában pedig 10 ember hunyt el. Ezzel már 272 áldozata van a koronavírusnak, míg 485-re emelkedett a gyógyultak száma. 927 ember van kórházban, közülük 56-an lélegeztetőgépen. Az országos tiszti főorvos szerint továbbra sikerül laposan tartani a járványgörbét, noha emelkednek a számok, a védekezés érdekében hozott szabályokkal kontroll alatt lehet tartani a járványt.

Továbbra is a főváros és Pest megy érintett a leginkább: 1274 fertőzött van Budapesten, 350 pedig Pest megyében. Az összes fertőzött 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi. A 272 elhunytból ketten is voltak, akik 30-39 év közöttiek.

Müller Cecília ezúttal is adott tanácsokat: „a vasárnap az legyen vasárnap”. Kapcsoljuk ki kicsit a televíziót, legyenek „vírusmentes percek”. A közös testmozgást is jónak nevezte, ahogyan azt is ajánlotta, hogy „szakítsunk magunknak egy kis énidőt”.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

 • A járvány terjedését és az egészségügyi ellátórendszer tartalékkapacitását, valamint a környező országok intézkedéseit kell alapul venni ahhoz, milyen enyhítések lehetnek május 4-e után.
 • Egy embert jellemzően kétszer tesztelnek, amikor a vírus örökítőanyagát kimutató vizsgálatot végzik. Egészségügyi dolgozóknál egy harmadik teszt is lehet.
 • Rémhírterjesztés miatt 70 eljárás indult, ezekből több Budapest vagy egyéb városok lezárásával volt kapcsolatos. Volt olyan híresztelés is, hogy Magyarországon egyáltalán nincs is járvány.
 • Ha valakinek nehéz légzése van, légszomja, nagyon rosszul érzi magát, akkor hívni kell a mentőket. Itthon olyan esetről nincs tudomás, hogy valaki az otthonában halt volna meg a gyors tünetek következtében.
 • Egyelten teszt eredményéből nem lehet következtetéseket levonni. A gyorstesztek megbízhatósága 30 százalék körüli, attól függ, hogy a betegség mely időszakában történt a vizsgálat.
 • A WHO kezdetben azt mondta, hogy 1 fertőzött 2-3 másik embernek adja át a betegséget. Ez azonban a járványügyi intézkedésektől is függ, itthon régóta 1 alatt van ez az úgynevezett reprodukciós ráta.
 • A polgármesterek eddig jól éltek a számukra biztosított felhatalmazással – mondta Lakatos Tibor arra, hogy hétvégenként a települések, kerületek vezetői szigorúbb intézkedéseket is hozhatnak.
 • A túlsúly és az extrém elhízás mindig is többletkockázatnak számított a fertőző betegségeknél, a koronavírus esetében is így van ez. Ezeknél a betegeknél a gyógyítás is nehezített, például a lélegeztetés is bonyolultabb folyamat.
 • Többször felmerült már, hogy módosítsák-e a 65 év felettiek számára a vásárlási időt, de eddig nem tartották indokoltnak a változtatást.
 • Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a betegségen átesett személy a későbbiekben nem kaphatja el újra a fertőzést. Azt tudni, hogy egy-egy ember különböző mértékű ellenanyagot termel, de erre egyelőre megnyugtató válasz nincs.
 • Azt tapasztalják, hogy a járványügyi helyzet lehetővé tesz majd bizonyos enyhítéseket. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem kell számolni további korlátozásokkal.

(magyarhang.org nyomán)

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Árokba hajtott egy autó Szentesnél

Árokba hajtott egy autó vasárnap délután Szentesnél, a 45-ös úton. (Fotó: illusztráció) A szentesi hivatásos …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés