Hirdetés
Home / Megyei hírek / Komoly bajba került Alföldvíz

Komoly bajba került Alföldvíz

Hirdetés

A 2020-ra prognosztizált 1,7 milliárd forintos hiány kezelését önerőből nem tudja megoldani az Alföldvíz Zrt.; a tulajdonos önkormányzatok elutasították a kért tőkeemelést, ezért a cég a tejes víziközmű-ágazatra kiterjedő stratégiai megoldást vár – válaszolt a társaság pénteken az MTI megkeresésére. Mint ismert: az Alföldvíz szolgáltat Csongrád megye nagy részében, így Szentesen és Csongrád városában is.

A tulajdonosi tőkeemelés elmaradása ellenére a munkabéreket, a beszállítókat, a számlákat és az adókat is ki tudja fizetni a cég. Az Alföldvíz Zrt. köztulajdonban álló, közfeladatot ellátó szolgáltató, mely gazdasági helyzetéről köteles tájékoztatni a tulajdonosait. Így járt el, amikor tőkeemelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatok felé.

Az önkormányzatok elutasító válasza azt jelenti, hogy a hiány kezeléséhez “külső beavatkozás szükséges, ami lehet jogszabályi változás vagy a tejes hazai víziközmű-ágazatra kiterjedt stratégiai megoldás bevezetése” – írta a cég.

Az ivóvízellátás biztonsága és minősége nincs veszélyben, a társaság valamennyi feladatát el tudja látni. A szolgáltatás folyamatosságát nem veszélyezteti a megoldás megszületéséig tartó időszak sem.

Az Alföldvíz Zrt. az önkormányzatoknak múlt december közepén eljuttatott levelében azt írta, a béremelések és az áram árának növekedése miatt 1,186 milliárd forinttal 1,713 milliárd forintra nőhet a veszteség 2020-ra, ezért tőkeemelést kértek.

A cégnek 130 önkormányzat a részvényese, legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik. Az állami tulajdonrész 28 százalékos. A héten a kérést több önkormányzat (Békéscsaba, Orosháza, Békés) határozatban elutasította.

Még 2017 nyarán úgy tűnt, a társaság többségi állami tulajdonba kerül, ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát.

(napi.hu/MTI)

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Segítségnyújtáshoz vonultak a szentesi tűzoltók

Szerdán egy szentesi lakáshoz riasztották a szentesi hivatásos egységet. Egy személy rosszul lett és önerejéből …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés