Hirdetés
Home / Megyei hírek / Megújult épületbe költözött a Csongrád Megyei Levéltár

Megújult épületbe költözött a Csongrád Megyei Levéltár

Hirdetés

Az egykor a Magyar Televízió Regionális Stúdiójának helyet adó, Kálvária téri épületegyüttes a felújítás és az átalakítás után, 21. századi körülmények között, magas színvonalon képes ellátni levéltári feladatait, ahol 13.480 iratfolyóméter levéltári anyag archiválására van lehetőség, ami megközelítőleg 121.000 levéltári irattároló doboz elhelyezését jelenti.

Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára az átadási ünnepségen elmondta: jelenünk és jövőnk nemzetépítő alakításához elengedhetetlen régmúltunk tényszerű feltárása, ápolása és gondos megőrzése a jövő generációi számára, ezért a kormány kiemelten kezelte a szegedi új levéltári épület rekonstrukciós munkálatait, amelyhez mintegy 560 millió forintot biztosított. A teljes felújítási összeg mintegy 700 millió forintot tett ki.

A nemzettudat egyik fokmérője az, hogyan és milyen körülmények között őrizzük és védjük a történelmünk során keletkezett és felbecsülhetetlen értékű iratokat – hívta fel a figyelmet.

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója közölte, az intézmény összesen 300 kilométernyi iratanyagot őriz, ebből 18 kilométert Csongrád megyében. Az új raktárépület a legkorszerűbb az országban, itt alkalmazták azt a technológiát, amely négyszeres tárolókapacitást biztosít a korábbi megoldásokhoz képest.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Szentesről érkezett az egyik legtöbb bejelentés

Csütörtökön közel harminc viharkárról érkezett lakossági bejelentés a szegedi főügyeletre. Szeged, Makó, Hódmezővásárhely, Szentes térségéből …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés