Hirdetés
Home / Megyei hírek / Június 4-től megváltozik a megye elnevezése

Június 4-től megváltozik a megye elnevezése

Hirdetés

Az Országgyűlés döntésében értelmében Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz 2020. június 4-étől, a trianoni békediktátum századik évfordulóján.

Az Országgyűlés 2017 októberében ellenszavazat nélkül fogadta el Lázár János egyéni képviselői indítványát arról, hogy Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megyére változzon 2020. június 4-étől. A fideszes országgyűlési képviselő a döntésről azt mondta, az átnevezés „nem vesz el senkitől semmit, viszont egy ezeréves közösségnek adja vissza a tiszteletet és megbecsülést, amelyet az ott élők megérdemelnek”. Ezzel a gesztussal a kormány „azt üzeni a trianoni határokon belül és kívül maradt csanádiaknak, hogy tisztelettel tekint a történelemben betöltött szerepükre, és elismeri Makó városának a Csanád vármegye vezetésében elvégzett munkáját”. Lázár arra is emlékeztetett, hogy az átnevezés a lakosság számára nem jelent költséget, mert személyi okmányokon, autók rendszámtábláján nem szerepel a megye neve.

Csanád vármegye Magyarország legrégebbi vármegyéi közé tartozik, maga István király hozta létre. Az ország legnagyobb vármegyéje volt az országnak, azonban az 1950-es megyerendezésre az egyik legkisebb lett. A megye az 1030-as évektől 1950-ig létezett, amikor felosztották Csongrád és Békés megye között.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Szentesről érkezett az egyik legtöbb bejelentés

Csütörtökön közel harminc viharkárról érkezett lakossági bejelentés a szegedi főügyeletre. Szeged, Makó, Hódmezővásárhely, Szentes térségéből …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés