Hirdetés
Home / Egyéb kategória / 121 éve született Dr. Bugyi István

121 éve született Dr. Bugyi István

Hirdetés

A sebész-főorvos, kórházigazgató Szentesen született 1898. január 3-án.  Tiszteletére 2004-ben a Szentesi Városi Kórház felvette a nevét.

Középiskoláit Szentesen végezte, (egy év alatt két évet is elvégzett!) 17 éves korában 1915-ben kapta meg a Szentesi M. Kir. Állami Főgymnasium érettségi bizonyítványát. Tanulmányait Budapesten, a Királyi Magyar Tudományegyetem orvosi fakultásán folytatta. 1920. november 21-én orvosdoktorrá avatták.

Egy évig a bécsi II. sz. sebészeti klinikán volt műtőnövendék. Bécsből hazatérve 1922 és 1924 között a szegedi egyetem sebészeti klinikáján Vidakovits Kamill tanszékvezető egyetemi tanár irányítása alatt sebész műtői (mai sebészeti szakvizsgának megfelelő) oklevelet szerzett. Ezt követően Klebersberg Kuno jóvoltából külföldi (Ausztria, Németország, Franciaország) tanulmányutakon vett részt. Hét évet töltött a budapesti Új Szent János Kórház sebészeti osztályán Manninger Vilmos irányítása alatt.

Szülővárosa kórháza hazahívta és 1930. január 1-jétől dolgozott a sebészeti osztály élén, majd 1933-tól a kórház igazgató főorvosa kinevezést is megkapta. Nagy lendülettel fogott a kórház újjászervezéséhez. Új pavilonokat, műtőket, új osztályokat épített: új belgyógyászat, elme, bőr- és nőgyógyászat, tbc és gyermekosztály, központi laboratórium.

11 nagysikerű országos ankétot szervezett, 110 közleményt és 10 könyvet írt. Számtalan kitüntetés birtokosa. Talán születési rendellenességének, vagy a városhoz való hűségnek tudható be, hogy két egyetemi katedrát (Szeged, Debrecen) is visszautasított. A magyar sebészet számára ez feltétlenül hátrányt, míg a kórház és a város fejlődésének mindenképpen előnyt jelentett. 1960 és 1961-ben jelent meg kétkötetes 1998 oldalas Gyakorlati sebészet című könyve, melyből évtizedeken keresztül és még ma is sebész és orvos nemzedékek tanultak. Sokoldalú és közvetlen ember volt, tudásával, viselkedésével közéleti szerepvállalásával nagy tekintélyt és főleg tiszteletet vívott ki magának. Munkahelyére városszerte ismert kerékpárjával járt, 1981. április 3-ig, halála napjáig.

1988-ban a Szentesi Megyei Kórház megalapította Bugyi István tiszteletére a Bugyi István Emlékérmet, 1999-ben Csíky László Bugyi Istvánról készített portré szobrát avatta Zsoldos Ferenc ny. sebész főorvos. 2004-ben a Szentesi Városi Kórház tiszteletből felvette a Dr. Bugyi István Kórház nevet.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Letartóztatásban marad a volt élettársának megölését megkísérlő szentesi férfi

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a letartóztatása fenntartását annak a szentesi elkövetőnek, akit …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés