Hirdetés
Home / Kékfény / Félmilliós jutalmat kapnak a fegyveres testületek tagjai

Félmilliós jutalmat kapnak a fegyveres testületek tagjai

Hirdetés

Bruttó félmillió forintos jutalmat kapnak decemberben a fegyveres testületek tagjai – derül ki a Magyar Közlönyből és Pintér Sándor belügyminiszter bejelentéséből.

A döntésre a hvg kérdésére a Belügyminisztérium hívta fel a figyelmet, a december 27-i Magyar Közlönyben meg is jelentek a rendvédelmi szervek tagjait érintő rendeletek. Péntek délután aztán Pintér Sándor belügyminiszter is bejelentette az év végi jutalom intézményéről szóló döntést. Mint elmondta: erre a célra

a kormány 49 milliárd forintot csoportosít át a központi költségvetésből.

Néhány kizáró ok kivételével megkapja a jutalmat beosztástól, rendfokozattól függetlenül a hivatásos állomány minden tagja –  vagyis a fegyveres testületek, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatásos állomány erre jogosult tagjai.

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy Orbán Viktor kormányfő feladatul szabta a nemzetbiztonsági kabinet számára, hogy további juttatási elemeket dolgozzanak ki a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai részére. A kabinet javaslata, hogy 2020 január elsejétől 3 évente hat havi illetménynek megfelelő juttatást kapjanak az érintettek.

Arra is javaslatot tesznek, hogy januárban kidolgozott feltételek mellett 2020 januárjától kiegészítő támogatásra legyen jogosult a hivatásos állomány minden tagja. Ennek mértéke a beosztási illetmény, a hivatásos pótlék, a szolgálati időpótlék, az idegen nyelv ismeretéért járó pótlék és a hivatásos állományúak szolgálati törvénye szerinti egyéb pótlékok együttes összegének minimum 10 százaléka a javaslat szerint. A juttatás részleteinek kidolgozását Varga Mihály pénzügyminiszter együttműködésével megkezdték – tette hozzá.

A kormány döntése értelmében járó bruttó 500 ezer forintos juttatás nemcsak a hivatásos, hanem a szerződéses katonákat is megilleti – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A jutalom a belügyminiszter rendelete alapján azokat érinti, akiknek a szolgálati viszonya már fennállt december 1-én, és azokat is, akiknek a 2019 január 1-től december 1-ig terjedő időszakban a szolgálati jogviszonyuk szolgálatteljesítés közben elszenvedett sérülés vagy maradandó fogyatékosság következtében szűnt meg. Azoknak, akik ebben az időszakban szolgálatteljesítés közben elhunytak, az örökösük jogosult a juttatásra.

Az igazgatási jogviszonyban alkalmazott irodai, adminisztratív állomány viszont kimarad az emelésből, hívta fel a figyelmet a Mérce. „Ők ugyanúgy túlóráznak, ugyanúgy vezényelhetőek, és ugyanannyit dolgoztathatóak, mint a fegyveres állomány, így ez egy elképesztő igazságtalanság” – fogalmazott a rendelettel kapcsolatban Szabó Zoltánné, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) alelnöke.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Árokba hajtott egy lószállító Csongrád és Gátér között

Hétfőn délelőtt árokba hajtott egy lószállítót húzó személyautó a 451-es főút 15-ös kilométere közelében, Csongrád …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés