Hirdetés
Home / Országos / Nem az országcsonkításra, hanem az I. világháborúra emlékezünk jövőre

Nem az országcsonkításra, hanem az I. világháborúra emlékezünk jövőre

Hirdetés

Miközben például román barátaink már gőzerővel készülnek a trianoni békediktátum 100. évfordulójára, a magyar(országi) megemlékezés kezd egy egészen különös irányba fordulni.

Emlékezetes, több mint két évvel ezelőtt kezdeményezte a Jobbik, hogy 2020 legyen Trianon-emlékév. Az összmagyarság számára szimbolikus jelentősége mellett praktikus okai is voltak a javaslatnak. Ugyanis annak mindenki számára világosnak kellett – volna – lennie, hogy ami számunkra tragédia (országcsonkítás), az a szomszédos (gazdasági partner) országok számára örömünnep, viszont ha nem sikerül Európa közvéleménye előtt sem rámutatni a hazánkat ért történelmi igazságtalanságra, nagyjából az egész nemzetieskedést is elhagyhatnánk már.

Mindenesetre lett volna idő a felkészülésre, a programok, a forgatókönyvek megvalósítására; azonban a még erősen felvizezett összetartozás éve – végül ezt a kormánypárti javaslatot fogadta el a Parlament – körül sem alakult ki eddig semmilyen konszenzus.

A jobbikos Bencsik János írásbeli kérdéssel fordult Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez, hogy kiderüljön,

  • hogy áll az összetartozás évének szervezése,
  • illetve mely régiókban milyen programokkal készülnek, és ezek milyen kapcsolatban állnak egymással,
  • valamint hogy milyen költségvetési háttere van az emlékévnek, és ezt milyen forrásból biztosítják.

A levelet azonban nem Semjén, és még csak nem is az illetékesnek kinevezett Kásler Miklós humánminiszter válaszolta meg, hanem Rétvári Bence államtitkár tolmácsolta a kormány álláspontját. Rétvár Bence azontúl, hogy durván személyeskedett, konkrét számokkal, tervekkel nem szolgált.

Ugyanakkor sikerült tovább erősítenie azt a gyanút, hogy az Orbán-kormány igyekszik elmismásolni a 2020-as megemlékezéseket. Mint írta:

“a Kormány részéről úgy tekintünk a nemzeti összetartozás évére, mint ami az I. világháborús centenáriumi eseménysorozat utolsó éve”.

(alfahir.hu)

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Meghosszabbították az előválasztás első fordulóját

Miután az előválasztás indulását követően külső támadás érte az előválasztás háttérrendszerét, az Országos Előválasztási Bizottság …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés