Hirdetés
Home / Országos / Farkas Sándor: a földrajzi árujelzőkön keresztül a szaktárca segíti a termelői közösségek munkáját

Farkas Sándor: a földrajzi árujelzőkön keresztül a szaktárca segíti a termelői közösségek munkáját

Hirdetés

A térség fideszes országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten beszélt a minisztérium és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közös rendezvényén. A résztevők a rendezvény nyitónapját követően a Dél-Alföldön ismerhetik meg a szentesi paprika és a szegedi tükörponty termelésének folyamatát.

Az esemény megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a szaktárca a témában tett eddigi törekvéseit részletezve elmondta: 1998-ban Hagyományok – Ízek – Régiók néven indult el az a program, amellyel Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét kívánták létrehozni.

„A HÍR révén 300 termék szakmai történeti leírása készült el, melyek nemzeti kincsként kezelendők. 2010 óta a védjegyhasználati jog elnyerésére a minisztérium pályázati rendszert működtet; mostanáig 92 pályázó 176 terméke részesült pozitív elbírálásban”

– magyarázta.

Farkas Sándor úgy fogalmazott, ez a kezdeményezés egyfajta előiskolája az AM 2015-ben elindított Földrajzi Árujelző Programjának, ami a magyar mezőgazdasági termékek hagyományos neveinek védelmét látja el az Európai Unió tagállamaiban. Az államtitkár szavai szerint a hazánk kulturális örökségét képező földrajzi árujelzők segítik a termelőket abban, hogy meg tudják különböztetni termékeiket a piaci versenyben, illetve azokon keresztül a szaktárca aktívan segíti a termelői közösségek értékteremtő munkáját is.

„Az Agrárminisztérium szakmai segítséget nyújt a termelői csoportosulásoknak a földrajzi árujelzők oltalom iránti kérelmük elkészítéséhez”

– magyarázta, hozzátéve: 2015 óta Magyarország részéről 27 ilyen kérelem került benyújtásra az EU-hoz.

(magyarmezogazdasag.hu)

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Előválasztás: Szűcs Ildikó nyerte a szentesi-csongrádi körzetet

A szavazatok összesítése után csütörtök délután kiderült, a Jobbik, a DK, az LMP és az …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés