Hirdetés
Home / Sport / 50 éve hunyt el az olimpiai bajnok, aki Szentesen készült fel

50 éve hunyt el az olimpiai bajnok, aki Szentesen készült fel

Hirdetés

Lőrincz Márton az 1936-os olimpiára Szentesen készült fel dr. Papp László birkózó társaságában, és a kötöttfogású birkózás légsúly csoportjában (56 kg) olimpiai bajnoki címet nyert. Napra pontosan 50 éve hunyt el Argentínában.

Lőrincz Márton a romániai Hargita megyében található Korond községben született 1911-ben. Volt mészárossegéd, asztalosinas és dolgozott az aragonit gyárában is. A 30-as évek gazdasági nehézségei miatt és az egyre erősödő kisebbségi elnyomás miatt Magyarországra menekült. Budapesten a Helyiérdekű Vasút (HÉV) alkalmazottja lett és a Magyar AC birkózója.

Mindkét fogásnemben versenyzett, 1934-től 1937-ig kötöttfogásban és szabadfogásban 10 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak. Az 1934. évi stockholmi Európa-bajnokságon ő szerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét. 1935-ben sérülten versenyezve második lett az Eb-n.

Az aktív sportolástól 1938-ban vonult vissza. A második világháború után külföldre távozott. Cirkuszokban tartott birkózó-bemutatókat. 1948-ban Argentínában telepedett le. 1951-ben autójavító műhelyt indított és birkózó iskolát nyitott. 1969. november 26-án hunyt el San Carlos de Bariloche városában.

A berlini olimpia bajnokai a német rendezőktől egy-egy tölgyfa-csemetét kaptak. Lőrincz Márton, mivel szülővárosába nem térhetett vissza, csemetéjét Szentesen ültette el. Elhatározását így indokolta a városi képviselő-testülethez intézett levelében:

„Hirdesse e tölgyfa Szentes város iránti szeretetemet és legfőképpen azt, hogy bár az ország sok városa megtisztelt ünnepségével, szívemhez mégis ez a nemes város férkőzött legközelebb, amikor fiának fogadott.”

A facsemete ünnepélyes elültetésére 1937. március 29-én került sor a Polgári Leányiskola (ma Petőfi Sándor Ált. Iskola) előtti parkban. Az azóta terebélyes tölgyfa ma is látható, mellette emléktáblával, amely a fent leírtakra utal.

Néhány héttel ezelőtt pedig felavatták az olimpiai bajnokok emlékműjét a Lőrincz Márton téren. A domborművön Dr. Hegedűs Csaba, Polyák Imre és Lőrincz Márton arcképe látható, felettük az az olimpiai ötkarika van.

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Segítségnyújtáshoz vonultak a szentesi tűzoltók

Szerdán egy szentesi lakáshoz riasztották a szentesi hivatásos egységet. Egy személy rosszul lett és önerejéből …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés