Hirdetés
Home / Legfrissebb / Sikerült úgy megduplázni Áder fizetését, hogy a köztisztviselők bérét véletlenül se kelljen emelni

Sikerült úgy megduplázni Áder fizetését, hogy a köztisztviselők bérét véletlenül se kelljen emelni

Hirdetés

Az államfő, illetve számos állami tisztségviselő és hivatalvezető fizetése emelkedik jelentősen. Áder János jövedelme eddig a köztisztviselőkéhez volt kötve, de mivel azt nem növelik, egyszerűen átírják a törvényt. 

A Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által jegyzett javaslat szerint a Gazdasági Versenyhivatal elnökének fizetése 1,7 millióról 4 millió forintra nő, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének javadalma pedig 990 ezerről 1,9 millió forintra.

Az egekbe lő ki Áder János fizetése is. A köztársasági elnök a jelenlegi szabályozás szerint a köztisztviselői illetményalap (38 650 forint) harminckilencszeresét keresi. Az új törvény szerint a jövőben javadalmazását már az Országgyűlés elnökének jövedelméhez kötnék, annak 1,1-szeresét kapná.

Ez a mostani 1 507 350 forint helyett 2 millió 937 ezer forintot jelent majd.

Az összesen 114 oldalas javaslatcsomaghoz egyetlen mondatnyi indoklást sem fűztek.

Áder János nem csak azért jár jól ezzel a változtatással, mert közel kétszer annyi pénzt vihet haza, hanem azért is, mert így garantált számára a folyamatos béremelkedés. A házelnök fizetését ugyanis a parlamenti képviselők bruttó átlagjövedelem felszorzásával kiszámított jövedelme alapján kalkulálják ki. Kövér László az átlagbér 8,1-szeresét keresi, tehát az államfő 8,9-szeresét fogja.

Az átlagos keresetek számszerűen minden évben növekednek (más kérdés, hogy az infláció és a megélhetési költségek tükrében mennyire jelenik ez meg a reálbérekben), tehát a köztársasági elnök erszénye is minden esztendőben kicsit vastagabb lesz.

Ez nem lenne biztosítva a jelenlegi szabályozás szerint, amely a köztisztviselői illetményalaphoz köti a fizetését. Ez ugyanis 2008 óta nem változott, s a kormány nyáron világossá tette, hogy jövőre sem növelik.

Áder János javadalmazásának közel kétszeresére emelését tehát sikerült úgy megoldani, hogy

közben véletlenül se kelljen emelni a köztisztviselők bérét, akik körében a nyomorúságos bérek miatt egyébként olyan munkaerőhiány alakult ki, hogy tavaly összesen 1124 évnyi szabadságot nem tudtak kivenni.

(alfahir.hu, kiemelt fotó: Béli Balázs/Alfahír)

About 6600

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Árokba hajtott egy lószállító Csongrád és Gátér között

Hétfőn délelőtt árokba hajtott egy lószállítót húzó személyautó a 451-es főút 15-ös kilométere közelében, Csongrád …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés